Dordrecht stadswandeling en boottocht met Gids Jan

Dordrecht Nederlands oudste havenstad

Nederlands oudste havenstad is Dordrecht. Een stadswandeling in Dordrecht werpt daar een heel bijzonder licht op. Dordrecht als haven is veel ouder dan Amsterdam en Rotterdam. Wat ook bijzonder is dat Dordrecht aan een soort drielanden punt van rivieren ligt. Dan hebben we het over de Noord, de Oude Maas en de Merwede. Het oude centrum van Dordrecht ligt geheel op een eiland. Dit eiland is omgeven met prachtige binnenhavens.

Open verbinding met de Noordzee

Wat die havens van Dordrecht ook bijzonder maken is dat er sprake is van een getijdeverschil van wel een meter. Dat wordt veroorzaakt doordat Dordrecht aan een rivier ligt. Die rivier staat zestig kilometer verderop in open verbinding met de zee. Dort wordt het genoemd door de Dortenaren. De stad Dordrecht bevat ook een groot aantal monumenten.

Stadswandeling in combinatie met een boottocht

De stad Dordrecht dankt zijn roemruchte geschiedenis van haven aan het stapelrecht voor wijn dat het eens bezat. Tijdens onze stadswandeling met gids die is te combineren met een boottocht door de havens van Dordrecht, komt u veel meer over dat verleden te weten. De stad gaat dan echt leven.

Grote Kerk in Brabantse Gotiek

De Grote Kerk in Brabantse Gotiek van Dordrecht is de enige stenengewelven in het middenschip boven de grote rivieren. De toren met de kenmerkende wijzerplaten die je alleen in Dordrecht ziet, is niet afgemaakt. De toren van Dordrecht begon te verzakken in de boter zachte ondergrond en van grondwerken had men toen nog onvoldoende verstand.

In Dordrecht is Holland Begonnen

Dordrecht is ook belangrijk geweest bij  de vorming van Holland als republiek. De eerste bijeenkomst van de Staten Generaal de verzamelde Hollandse steden is er gehouden. En ook niet onbelangrijk de gebroeders de Witt kwamen uit Dordrecht. Dordrecht was immers de oudste haven van Nederland en bezat daardoor het eerste recht om Raadspensionarissen te leveren.

De Dortse Synode 

En voor het Protestantse geloof heeft Dordrecht ook een grote betekenis gehad. De strijd of men wel of niet voortbestemd was werd er uitgevochten.

Er is een prima Stadswandeling in Dort te maken

In Dordrecht is prima een stadswandeling door gids Jan van Tourist Guide Holland te verzorgen. Andere activiteiten zoals bijvoorbeeld een orgelconcert kan natuurlijk ook.

Uw fiets kan mee met de waterbus vanaf Rotterdam

Wilt u meer weten of een Stadswandeling en boottocht in Dordrecht maken? Neem dan contact op met Tourist Guide Holland.

Vragen / Boeken

Heeft u vragen? Wilt u een gids of tour boeken? Neem “contact” met ons op

Menu