Gouda stadswandeling met gids Jan

Gouda stad van Goudse kaas, stroopwafels en de beroemde Goudse glazen 

Gouda is als naam bekend van de Goudse kaas. De markt met de naam Gouda waar de kaas verhandeld wordt gaf de kaas haar naam. Beschermd is  het kaasmerk Gouda echter niet. Iedereen kan dus Goudse kaas produceren en onder die naam verkopen. Dat hebben we niet zo handig gedaan als Nederlanders. Technisch gezien is Goudse kaas namelijk de beste kaas die er is.

Traditonele kaasmarkt in Gouda op donderdagen in het seizoen

In de stad Gouda wordt op donderdagen in het seizoen een traditionele kaasmarkt verzorgd. De uitzondering is de donderdag waarop Koningsdag zou kunnen vallen. Ook op  hemelvaartsdag is er geen kaasmarkt.

Wel Goudse kaas uit Gouda en geen Alkmaarse kaas uit Almaar

Op het marktplein in Gouda wordt de kaas gewogen en verhandeld. Er bestaat geen Alkmaar kaas. Terwijl ook Alkmaar een beroemde kaasmarkt heeft. Wel bestaat er Edammer en Leidse kaas beide kazen, die van de markt respectievelijk in Edam en Leiden afkomstig zijn.

Stroopwafels uit Gouda, Goudse stroopwafels

Een ander bekend product uit Gouda zijn de stroopwafels. En natuurlijk hebben we het ook over de stenen Goudse pijpen. In de 17e eeuw had Gouda een flink aandeel in de tabakshandel die toen net begon. Weer een ander beroemd product uit Gouda zijn de Goudse kaarsen die allang niet meer in Gouda gemaakt worden. Met kerstmis is het traditie om het hele marktplein met echte kaarsen te verlichten een sprookje komt dan tot leven.

Goudse Glazen in de St Jans kerk in Gouda

In de langste kerk van Nederland de St Jan vinden we de Goudse glazen. De kerk is 120 meter lang om precies te zijn. Wat de kerk echt wereld beroemd maakt zijn de gebrandschilderde ramen, die we Goudse Glazen noemen. Maar liefst 72 stuks zijn er in de kerk te vinden. De oudste die van de gebroeders Crabet dateren van voor 1550. De grootste ramen meten meer dan 22 meter hoog. Gebrandschilderd glas is gekleurd glas dat door inbranden van metaaloxyden zijn kleuren heeft gekregen. Op de beroemdste 5 ramen in het oostwerk wordt het leven van Johannes in beeld gebracht waaronder de geboorte, de eerste preek en de doop in de Jordaan van Christus.

Het Gotische stadhuis van Gouda

Midden op het prachtige marktplein staat het Gotische stadhuis uit de 14 eeuw geheel uit natuursteen. Daaraan is te zien dat Gouda gelegen aan de Gouwe ooit een rijke stad is geweest. Achter het stadhuis ligt de Waag waar de kazen gewogen werden en belasting geind werd door de autoriteiten van de stad.

Tourist Guide Holland biedt in Gouda een prachtige stadswandeling aan.

Wilt u meer weten, of een stadswandeling in Gouda maken, met een bezoek aan de Goudse Glazen? Neem dan gerust contact op met Tourist Guide Holland.

Vragen / boeken

Heeft u vragen? Wilt u een gids of tour boeken? Neem “contact” op

Menu