Leiden stadswandeling met gids Jan

Leiden heeft een roemruchte historie. En prachtige kerken en panden die het bekijken waard zijn.

Stadswandeling “Leiden Sleutelstad Leids Ontzet”

Sleutelstad Leiden genoemd naar het wapen van Leiden kent een roemruchte historie. Dat wordt nog elk jaar herdacht met Leids Ontzet. Leiden was aanvankelijk loyaal naar de Spaanse vorst, en koos in tweede instantie voor de Prins van Oranje. Dat liet de Spaanse vorst Fillips de II niet op zich zitten en stuurde Alva op de stad af. Die belegerde de stad meer dan een jaar. Maar uiteindelijk wonnen de Geuzen met hulp van het water het beleg en Leiden werd bevrijd. De mensen in de stad waren bijna verhongerd en kregen haring en wittebrood aangereikt als voedsel. Ga maar eens na hoe dat gesmaakt moet hebben als je maanden nauwelijks te eten hebt gehad. Dit beleg komt langs in onze stadswandeling “Leiden Sleutelstad Leids Ontzet”

Stadswandeling “De eerste tulp”

In de stadswandeling “de eerste tulp” mag Leiden niet ontbreken. Elke zichzelf respecterende universiteit in de 15e en 16e eeuw had een Hortus, zo had Leiden onze eerste en oudste universiteit er ook een. De Leidse Hortus had toendertijd Carolus Clusius als wetenschapper aangesteld. Leiden was toen nog een universiteitstad in oprichting. Clusius werkte daarvoor aan het Weense Hof en kwam daar in contact met de tulp. Al snel werd hij een kenner van de tulp. De Leidse universiteit vroeg hem de hortus te komen inrichten en Clusius nam zijn tulpenbollen uit Wenen mee. Zo kwam de tulp in Nederland en kunnen we deze hortus tijdens onze stadswandeling met Jan  in Leiden bezoeken.

Verschillende musea zijn te bezoeken

Leiden heeft een keur aan musea die allemaal op te nemen zijn in onze stadswandelingen. Een deel van de musea zoals het Oudheidkundig museum Leiden en het Boerhave museum en niet te vergeten Naturalis hangen samen met leiden als Universiteitsstad.

Stadswandeling “Pilgrimsfathers in Leiden”

In de “Pilgrimsfather wandeling” komt Johan Adams met zijn volgelingen voorbij . John Adams en zijn volgelingen hebben een tiental jaren in alle vrijheid hun geloof kunnen uitoefenen. Op een gegeven moment werd die vrijheden ingedamd en werden er vragen gesteld. Dat beviel John Adams niet en hij besloot met zijn volgelingen met een schip de Speedwell naar Amerika uit te wijken. Dat schip is verwisseld in Haestings voor een beter schip de Mayflower en daarmee bereikten ze Amerika de Nieuwe Wereld. Daar konden ze in alle vrijheid hun geloof uitoefenen. Wat bijzonder is voor Amerikanen is dat maar liefst vier Amerikaanse presidenten tot deze John Adams groep zijn te herleiden. Een plaquette en een kleine tentoonstelling in de Hooglandse Kerk herinnert aan John Adams

Stadswandeling “Historische Leiden”

Er zijn diverse kerken, maar ook de burcht te bezoeken in een beeldschone stad met grachtjes. We komen langs de plaats van het geboortehuis van Leiden, zien diverse molens en de scheepstimmermanswerf en bezoeken hofjes,  Leiden heeft veel te bieden.

Vragen / boeken

Wilt u informatie? Een gids of tour boeken? Neem “contact” met ons op.

Menu