Stadswandeling Leiden met gids Jan

Leiden in last = Leiden in nood. In juni 1572 koos Leiden de kant van Willem van Oranje en de protestantse opstandelingen, daarom belegerde de Spaanse Hertog van Alva een jaar lang de stad Leiden. Het doel was de rebellen met de tactiek van omsingeling en uithongering weer onder Spaans gezag te brengen. Willem van Oranje zegevierde, en de jaarlijkse Haring en Wittebrood festiviteiten op 3 oktober herinneren nog aan dit Leidens Ontzet.

Wij werken met een whisper set, voor de gids een microfoon en per deelnemer een oortje. Zo zijn 1,5 meter afstand en verstaanbaarheid gegarandeerd.

Leiden Sleutelstad

Leiden wordt ook Sleutelstad genoemd, want Petrus is haar patroonheilige. Leiden is lang het centrum van de Europese industriële wol- en lakenhandel geweest, het was een levendige handelsstad en een knooppunt van waterwegen. De Oude Rijn loopt door Leiden en mondt bij Katwijk uit in zee, de grachten in de stad waren voor transport. Het is ook de geboortestad van Rembrandt van Rijn.

In de Hooglandse Kerk worden de Pilgrimfathers herdacht, met hun leider John Adams. Via Engeland kwamen deze Calvinisten naar onafhankelijk Leiden om uiteindelijk toch naar Amerika te varen. Verschillende  Amerikaanse presidenten hebben deze Pilgrimsfathers in hun familiestamboom!

Eerste universiteit van Nederland

De eerste universiteit van Nederland werd in 1575 in Leiden gesticht, 16 Alumni van deze universiteit ontvingen in de loop van de eeuwen Nobelprijzen. Elke prestigieuze universiteit in Europa in de 16e eeuw had een Hortus Botanicus. Leiden gaf Clusius, een bekend botanicus en kenner van tulpen, de opdracht een studietuin in te richten. Clusius nam zijn beroemde tulpencollectie mee uit Wenen, zo groeide de eerste tulp ooit in Nederland in de Leidse Hortus. In diezelfde hortus kweekte arts en hoogleraar Boerhaave geneeskrachtige planten. Doorlopend onderzoek door Leidse wetenschappers heeft geresulteerd in het Leids Universitair Medisch Centrum en het grootste Bio Science Park van Nederland.

EXCURSIE Leiden & Wetenschap

Tijdens deze excursie ziet u de plekken in Leiden waar belangrijke wetenschappelijke stappen zijn gezet. Uw gids geeft uitleg over het verleden en het heden van wetenschappelijke ontwikkelingen. We lopen de Hortus Botanicus in, bekijken de universiteits-gebouwen en bezoeken het Boerhaave museum. U ontdekt waarom de stad Leiden voor de wetenschap zo belangrijk was en is.

  • Kosten €65 pp
  • Groepsgrootte 4 tot 10  personen
  • Duur van de excursie 3 uur
  • Inbegrepen: gecertificeerde gids, gebruik van het whisper systeem, stadswandeling
  • Niet inbegrepen entree musea, gratis met museumkaart
  • Wilt u meer weten over deze excursie? Neem contact op met Tourist Guide Holland.

Excursie Aanvragen

  • Contactgegevens

  • Excursie

Meer weten?

Gebruik het contactformulier.