Windmolen wandeling met gids Jan

Zaanse Schans het oudste industriegebied van Euopa.

De Zaanse Schans windmolen wandeling laat u de wereld van de 17e eeuw zien. De Zaanstreek is genoemd naar de streek rond het riviertje de Zaan. Honderden industriele windmolens waren er langs het riviertje te vinden. Ook nu nog is het een druk industrie gebied, waar de Zaanse Schans als authentieke oase er midden tussenin ligt.

Het zagen, malen en fijnstampen van grondstoffen werd met windmolens gedaan 

Deze windmolens waren en worden nog steeds belast met het zagen van boomstammen in planken. Of  met het vermalen van mineralen tot verfpoeder, of van krijt tot opvulmiddel bij de verf. Een andere mogelijkheid is het uitpersen van noten en zaden tot olie. Weer een andere mogelijkheid is het malen van specerijen. Allemaal verwerking van grondstoffen waarmee men zich in de Zaanstreek tot vandaag de dag aan toe bezig houdt. Nu gebeurt dat meer op industriele schaal. Zo ruikt het er naar cacao naar het branden en vermalen van cacaobonen.

Eeuwenoud ambacht van molenaar als inspiratiebron

De Russische Tsaar Peter de Grote verbleef een half jaar in Zaandam om het vak van scheepsbouw in hout te leren. Daarnaast wilde hij die “rare Hollanders” doorgronden hoe ze hun zaken organiseren. Het eeuwenoude ambacht van molenaar is voor velen vandaag de dag ook een inspiratiebron.

EXCURSIE Zaanse Schans

U bezoekt een houtzaagmolen en leert een hoop over de geschiedenis van windmolens in Nederland. U zult zien hoe klompten gemaakt worden en geniet daarna van een typisch Nederlands gerecht pannenkoeken (niet inbegrepen)

  • Prijs € 54 pp
  • Groepsgrootte 4 tot 10 personen
  • Duur 3 uur
  • Inbegrepen: gecertificeerde gids, gebruik van ht wisper systeem, bezoek aan de windmolen en klompenmakerij, koffie of thee of frisdrank.

Windmolen grootste machine die men voor handen had

Totdat men de stoommachine uitvond, was de windmolen de grootste en sterkste machine die er bestond. Windmolens, die overbodig werden door het gebruik van de stoommachines, raakten in verval in de 19e eeuw. Het gemeentebestuur van Zaanstad besloot in de vijftiger jaren de nog overgebleven windmolens te verplaatsen en ze bij elkaar te zetten. Zo ontstond het dorpje de Zaanse Schans. De kenmerkende groene huisjes worden echt bewoond. Daar is ook de eerste Albert Heijn supermarkt als museum opgenomen en een echt klokkenmuseum.

Allerlei andere ambachten worden er vertoond op de Zaanse Schans.

Op de Zaanse schans is het maken van tonnen in de laatst overgebleven kuiperij te bezoeken en zijn er ook windmolens die bezocht kunnen worden. Bovendien is er een klompenmuseum met klompen makerij en kan men er kaas proeven. Poffertjes, pannenkoeken en verse stroopwafels zijn er ook te krijgen. Echt een totale Dutch experience.

Met Tourist Guide Holland bezoekt u natuurlijk een windmolen. U leert meer over de oude ambachten. U hoort, ziet en ruikt bijzondere zaken.

Molens met namen als De Kat, Groot Poelenburg, Het Jonge Schaap en nog veel meer, U gaat het allemaal zien en meemaken.

Echt de moeite waard om het allemaal eens een keer te bekijken.

 

Meer weten?

Gebruik het contactformulier