De Beemster polder met gids Jan

Definitie van een polder: een door dijken omgeven stuk land waarbinnen de waterstand kunstmatig geregeld wordt.

Sinds de vroege 17e eeuw pompen Nederlanders watergebieden droog. Een van de beroemdste polders is de Beemsterpolder. Deze is in 1612 met 50 windmolens drooggelegd. Dit gebeurde naar een ontwerp van molenbouwer en timmerman Jan Adriaanszoon Leeghwater. Kaarsrechte straten en rondom dijken zijn het zichtbare resultaat van deze inpoldering. Niet alleen het droogleggen met 50 windmolens was bijzonder, ook de financiering ervan was speciaal. De eerste aandelen ter wereld werden uitgeven op de Beemsterpolder. Van het geld opgehaald met de aandelen werden de molens gekocht. De mensen die hadden ingelegd kregen een stuk drooggelegd land als aandeel.

Sinds  1999 staat de droogmakerij Beemster op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

De Beemster, de Schermer, de Purmer, de Wormer

De Beemster, de Schermer, de Purmerit, de Wormer zijn polders die met het aandelen-systeem zijn bekostigd en drooggelegd. De Video “Waterland” is opgenomen in de museummolen te Schermerhorn. Dit molenmuseum is te vinden in een van de 58 molens waarmee de Schermer is drooggemalen. Tot 1922 gebruikte men windkracht, toen kwam er een elektrisch gemaal.

Nederlanders zijn goed in het aanleggen van dijken, het inzetten van gemalen en totale kustbescherming. Watermanagement is een exportproduct geworden!

Bus EXCURSIE Schermer en Beemster 

Deze excursie wordt uitsluitend aangeboden voor groepen vanaf 20 personen. Op aanvraag en in overleg organiseren we dit voor u.

We treffen elkaar op de kaasboerderij in Volendam bij een kopje koffie. Daarna rijden we richting Beemster. Onze eerste stop is Edam waar de relatie met de Zuiderzee wordt uitgelegd.  We vervolgen onze tocht door de Beemster droogmakerij en hebben een tweede stop met uitleg in Midden Beemster. Daarna rijden we door naar de Schermer droogmakerij en bezoeken we het Schermer Molenmuseum. Van daaruit terug naar Volendam waar we een heerlijke Noord Hollandse lunch geserveerd krijgen. We wonen ook een demonstratie van kaasmaken en klompenmaken bij.

  • Kosten €75 pp ivm bushuur
  • Groepsgrootte vanaf 20 personen
  • Groepsgrootte van 2 tot 6  personen op aanvraag met huurbusje
  • Duur van de excursie 5 uur
  • Inbegrepen: gecertificeerde gids, entree museum, Noord-Hollandse lunch, demonstratie kaasmaken en klompenmaken, bus vervoer

Wilt u meer weten over deze excursie? Neem contact op met Tourist Guide Holland.

Excursie Prijzen

  • Excursie Schermer & Beemster: €75 pp ivm bushuur
  • Excursie Schermer & Beemster vanaf 2 personen op aanvraag

Excursie aanvragen

  • Contactgegevens

  • Excursie

Meer weten?

Gebruik het contactformulier