IJsselmeer polders

IJselmeer polder rondleiding met met gids Jan van Tourist Guide Holland

In 1932 is met polderaanleg van de voormalige Zuiderzee begonnen. De Zuiderzee is door middel van de 42 km lange Afsluitdijk afgesloten van de Noordzee. In goed 5 jaar is de zoute Zuiderzee, door aanvoer van IJsselwater, omgevormd naar een zoetwatermeer het IJsselmeer. De rivier de IJssel mondt namelijk in dit meer uit. Naar de rivier de IJssel is het ook vernoemd het IJsselmeer. Tien jaar later in 1942 is de Noordoostpolder als eerste IJsselmeer polder tot stand gekomen. Let even op 1942 is midden in de Tweede Wereldoorlog en daar mocht dus aan doorgewerkt worden van de bezetter.

IJsselmeer polder rondleiding met een gids Jan.  U krijgt de hele geschiedenis van de inpoldering te horen.

Na wat experimenten in Noord Holland begon de eerste echte grootschalige inpoldering die van de Noord Oostpolder. Er ontstond vele vierkante kilometers extra landbouwgrond. Iets waar men heel zuinig op was. Door de Noord Oostpolder vast te verbinden met de naastliggende provincie Friesland, was het gevolg dat tot 100 km in de omtrek het grondwater niveau beinvloed werd. Die fout heeft men bij Oostelijk- en Zuidelijk Flevoland niet gemaakt. Daar heeft men randmeren ontworpen. Die zijn nu ook goed voor allerlei recreatieve doeleinden. De Noordoostpolder is met een groot aantal kleine dorpjes ingericht, met Dronten als  groot centrum waar alle voorzieningen zoals een ziekenhuis en scholen te vinden zijn.

Oostelijk en Zuidelijk Flevoland werden in de 60 tiger jaren voltooid.

In de zestiger jaren werden de twee IJsselmeer polders Oostelijk- en Zuidelijk Flevoland als polders toegevoegd. Nederlands jongste stad Almere vanaf 1980 in aanbouw ligt midden in deze IJsselmeer polder. Dat is niet ver van Amsterdam. De dijk van Lelystad naar Enkhuizen is in beide richtingen te berijden met een bus. Het gaat hier om de dijk, die rond de laatste IJsselmeer polder de Markerwaard ligt. Deze Markerwaard polder is echter nooit afgemaakt. Lelystad is de andere stad die naast Almere in Flevoland ligt. Inmiddels ligt de nadruk in de IJsselmeer polders meer op recreatie en wonen en veel minder op landbouw. Polders laten Nederland op zijn allerbest zien en met gids Jan hoort u alle details.

IJsselmeer Polders, hoe krijg je het zout uit de grond?

Het zout krijg je met riet uit de grond. Eenmaal volgroeid snijdt men het riet af en wordt het verbrandt. Het riet heeft dan het zout opgezogen in haar stengels. Als je dat proces maar lang genoeg herhaalt, dan verdwijnt het zout in een aantal jaren uit de grond.

Tourist Guide Holland kan u de vele IJsselmeer polders en hun watergeschiedenis laten zien per bus. Deze IJsselmeerpolder rondleiding wordt als een aparte rondleiding ingezet.
Wilt u meer weten, of een rondleiding IJsselmeer boeken? Maak dan een afspraak met Tourist Guide Holland.

Vragen / Boeken

heeft u Vragen? Wilt u een gids of tour boeken? Neem dan “contact” met ons op

Menu