IJsselmeerpolders met gids Jan

Deze busexcursie wordt uitsluitend aangeboden voor groepen vanaf 20 personen. Op aanvraag en in overleg organiseren we dit voor u.

Flevoland

De Zuiderzee is in 1932 door middel van de 42 km lange Afsluitdijk afgesloten van de Noordzee. In 5 jaar tijd is de zoute Zuiderzee omgevormd tot een zoetwatermeer, het IJsselmeer, vernoemd naar de rivier de IJssel die uitmondt in dit water. Tien jaar later, in 1942, is de Noordoostpolder als eerste IJsselmeerpolder tot stand gekomen.

Noordoostpolder

De inpoldering van de Noordoostpolder was een grootschalig project. Er ontstonden vele vierkante kilometers landbouwgrond. De Noordoostpolder is ingericht met een aantal kleine dorpjes, met Dronten als centrum voor voorzieningen zoals een ziekenhuis en scholen.

Oostelijk en Zuidelijk Flevoland

Omdat de Noordoostpolder strak tegen de naastliggende provincie Friesland aanligt, wordt in een groot gebied het grondwaterpeil nadelig beïnvloed. Die fout heeft men bij Oostelijk en Zuidelijk Flevoland niet weer gemaakt, daar heeft men de Randmeren in het ontwerp opgenomen voor een goede afwatering en recreatieve doeleinden.

Nederlands jongste stad, Almere, ligt in de polder Zuidelijk Flevoland, niet ver van Amsterdam. De dijk van Lelystad naar Enkhuizen is onderdeel van de dijk rond de laatste IJsselmeerpolder, de Markerwaard. Deze Markerwaard polder is echter nooit voltooid. In de IJsselmeer polders ligt tegenwoordig de nadruk meer op recreatie en wonen dan op landbouw.

Bus EXCURSIE Flevoland 

Deze excursie wordt uitsluitend aangeboden voor groepen vanaf 20 personen. Op aanvraag en in overleg organiseren we dit voor u.

We treffen elkaar op de kaasboerderij in Volendam bij een kopje koffie. We maken per bus een tocht door de 12e provincie van Nederland. Door inpoldering van de Zuiderzee is er landbouwgrond beschikbaar gekomen, en ruimte voor huisvesting om de Randstad te ontlasten. Onze eerste stop is Almere waar de relatie met de Zuiderzee wordt uitgelegd. We rijden langs de Oostvaardersplassen, We vervolgen onze tocht door Oostelijk en Zuidelijk Flevoland en hebben een tweede stop met uitleg in Schokland een voormalig eiland en museum.  Daarna rijden we via de dijk rond de Markerwaard dwars  door het IJsselmeer van Lelystad naar Enkhuizen en bezoeken Enkhuizen. Van daaruit terug naar Volendam waar we een heerlijke Noord Hollandse lunch geserveerd krijgen, en we een demonstratie van kaasmaken en klompenmaken bijwonen.

Busexcursie          Flevoland 

We treffen elkaar in Volendam, bij een kopje koffie. . Terug in Volendam krijgen we een heerlijke Noord-Hollandse lunch geserveerd, en zien we demonstraties kaas- en klompenmaken.

  • Kosten circa € 75 pp veroorzaakt door bushuur
  • Groepsgrootte 20 personen en meer
  • Duur van de excursie 5 uur
  • Inbegrepen: gecertificeerde gids, koffie of thee, busrondrit Flevoland, Noord-Hollandse lunch, demonstratie kaasmaken en klompenmaken, busvervoer

 Wilt u meer weten over deze excursie? Neem contact op met Tourist Guide Holland

Meer weten?

Gebruik Contact