Kinderdijk met Gids Jan

Een van de boeiendste lokaties waar het echte waterwerk nog gezien kan worden is Kinderdijk. Langs een langerekt kanaal staan aan weerszijde in totaal 19 windmolens. Molens die verantwoordelijk zijn voor het wegpompen van het wat water uit twee polders Overwaard en Nederwaard. Feitelijk gaat het ook over twee water systemen die gebruik maken van het zelfde afwaterings kanaal. Een kanaal dat eindigt in de rivier de Lek. Kinderdijk heeft ook een informatie centrum waar het hele Nederlandse polderverhaal goed uitgelegd wordt

Schroef van Archimedes

Moest men het tot de uitvinding van de stoommachine het werk met windmolens doen. Later werd dat overgenomen door stoommachines waarvan in Kinderdijk nog het oude pomphuis te zien is. Weer later werd dat overgenomen door electrische gemalen en diesel electrische gemalen. In het geval van kinderdijk door 2x 3 schroeven van Archimedes die tot de grootsten ter wereld gerekend worden. In een enorme draaibeweging nemen ze per keer verschillende kubike meters water mee omhoog. Wat een archimedes schroef nu doet daarvoor waren 9 windmolens met schepraderen voor nodig.

Bezoekersmolen 

Kinderdijk heeft twee bezoekers molens. Een buitenkruier ongeveer halverwege het pad met een opgemetselde wand van baksteen. Verder op het pad staat een wipmolen die als hulp diende in de vroeger tijd. In beide wordt getoond hoe je erin kunt leven en hoe er vroeger in geleefd werd.

De molens van Kinderdijk behoren tot Unesco Wereld Erfgoed en staan met het Woudagemaal en de binnenstad van Amsterdam op de wereld erfgoedlijst voor Nederland.

Bezoek 

Vanuit Rotterdam is Kinderdijk per waterferry te bereiken. Wij kunnen een dagtocht organiseren met de ferry en de fiets.

Tourist Guide Holland kan en mag in Kinderdijk gidsen en verzorgt ook een lezingen aanbod over water

Via de Kosten Button kunt u zien welke voorwaarden wij hanteren en wat een en ander kost. De bezoekersmolen en de ferry kosten eventueel lunch worden apart in rekening gebracht.

Wilt u meer weten over de Rondleidingen? Maak dan een afspraak met Tourist Guide Holland .

Heeft u vragen mail via “contact”  en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vragen / boeken

Heeft u vragen? Wil u een gids of tour boeken? Neem contact met ons op

Menu