Kinderdijk met Gids Jan

Excursie Kinderdijk vanaf Rotterdam

Kinderdijk is een van de boeiendste locaties waar waterwerken bekeken kunnen worden. Aan weerszijden van een langgerekt kanaal staan in totaal 19 windmolens. Molens die verantwoordelijk zijn voor het wegpompen van het water uit de twee polders, Overwaard en Nederwaard. Feitelijk gaat het over twee watersystemen die gebruik maken van hetzelfde afwaterings-kanaal dat eindigt in de rivier de Lek. Kinderdijk heeft een informatie centrum waar het  fenomeen Nederlandse polder aanschouwelijk gemaakt wordt.

Windmolens maalden eeuwenlang het water uit de polders. Later werd dat werk uitgevoerd door stoommachines. In Kinderdijk is het oude pomphuis te zien. Weer later werden dieselgemalen en elektrische gemalen ingezet. In Kinderdijk werkt men met 2 x 3 schroeven van Archimedes, die tot de grootste ter wereld gerekend worden. In een enorme draaibeweging nemen ze per keer vele kubieke meters water mee omhoog. Eén enkele Archimedes schroef verplaatst een hoeveelheid water waarvoor vroeger 9 windmolens met schepraderen nodig waren.

Bezoekersmolen 

Kinderdijk heeft twee molens opengesteld voor bezoekers. Een buitenkruier met gemetselde wanden en een wipmolen die als ondersteuning diende. In beide wordt getoond hoe er vroeger in werd gewerkt en geleefd. De molens van Kinderdijk en het Woudagemaal in Lemmer staan op de Unesco Wereld Erfgoed lijst.

EXCURSIE Kinderdijk 

Op een aantal vaste data en op aanvraag regelen we vanuit Rotterdam een excursie naar Kinderdijk. We gebruiken de ferry heen en terug, vanaf opstapplaats Wilhelminaplein. Onderweg vertelt gids Jan alles over watermanagement en de geschiedenis van Kinderdijk. We horen en zien het waterverhaal in het filmhuis en bezoeken de molens.

  • Kosten €65 pp
  • Groepsgrootte 4-10
  • Duur van de excursie 4 uur
  • Inbegrepen: gecertificeerde gids, gebruik van het whisper systeem, vervoer per ferry, entree bezoekersmolen, bezoek infocentrum, bezoek filmhuis

Wilt u meer weten over deze excursie? Neem contact op met Tourist Guide Holland.

Excursie Prijzen

  • Excursie Kinderdijk: €50 pp

Excursie aanvragen

  • Contactgegevens

  • Excursie

Meer weten?

Gebruik het contactformulier